In de ban van kunstschaatsen

Sierlijke pirouettes, een dubbele axel en verrassende choreografieën. Zo lang Anna Blankenzee (11) uit Blokker het zich kan herinneren is ze al in de ban van kunstschaatsen. Ze is dit jaar de jongste deelnemer van het ONK en droomt van de Olympische Spelen in 2018/2022.

Anna Blankenzee is één van de talenten van Kunstschaatsvereniging Hoorn. Ze zit voor het derde jaar in de Nederlandse selectie en plaatste zich in vier selectiewedstrijden voor de finale ONK op 14 en 15 februari in Amsterdam. ,,Dit is het eerste jaar dat ik meedoe met het ONK’’, vertelt ze. ‘’Het was heel spannend en de eerste wedstrijden moest ik er wel inkomen. Maar het ging steeds beter. De derde wedstrijd behaalde ik een mooie derde plaats. Ik ben de jongste deelnemer van het ONK en vind het super leuk dat ik in de finale sta. Ik heb er heel veel zin in.’’

Oma
Anna traint in Hoorn, Amsterdam en in Zoetermeer bij de Nederlandse selectie. Ze doet mee aan het NK, buitenlandse wedstrijden en bokaal. Gelukkig is Anna niet de enige in de familie die helemaal gek is van schaatsen. Haar moeder en oma hebben zelf nooit geschaatst, maar genieten bij alle trainingen en wedstrijden vanaf de kant. ,,Zonder mijn moeder zou het allemaal niet kunnen. Zij rijdt het hele land door voor wedstrijden en trainingen. Maar ook mijn oma gaat altijd mee. In de auto is het altijd gezellig met z’n drieën en de support aan de kant is ook fijn.’’

Anna heeft dromen genoeg voor de toekomst. Ze hoopt later kampioen te worden bij de senioren en internationaal zo hoog mogelijk te eindigen. En deelname aan de Olympische Spelen, daar droomt ze van. Maar voorlopig richt ze zich vooral op haar Dubbele Spot, waar ze soms moeite mee heeft en de voorbereiding voor een Dubbele Axel.
‘’Ik weet nog niet of ik later echt iets met sport ga doen of met mijn IQ. Ik zit op het VWO dus kan daar ook alle kanten mee op. Maar voor nu hoop ik zo ver mogelijk te komen met schaatsen. Vanaf mijn vierde doe ik al niets liever. Ik was gek op Disney on Ice en mocht op les toen de ijsbaan werd geopend. Die mooie sprongen, leuke passen, pirouettes en steeds meer bijleren. Dat is echt mooi om te doen.’’

Januari 2014

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 × twee =