‘De combinatie lange baan en marathon vind ik het allermooiste’

Mariska Huisman (29) is teleurgesteld. De succesvolle marathonschaatsster wilde zich dit jaar meer richten op het langebaanschaatsen. Ze was klaar voor een combinatie van de twee disciplines, maar na een teleurstellend NK moet ze haar doelen bijstellen.

Bij het marathonschaatsen heeft Mariska bijna alles gewonnen. De laatste jaren won ze meerdere wedstrijden van de Super Prestige Marathonschaatsen, werd Nederlands kampioene op kunstijs en natuurijs, won de eerste massastart bij de bekerwedstrijd in Astana en het NK open op de Oostenrijkse Weissensee. Geweldige prestaties, waarbij er slechts één ontbreekt. ‘’De Elfstedentocht!’’, zegt Mariska enthousiast. ‘’Begin dit jaar won ik het NK op natuurijs. Daar was ik echt op gebrand. Het zou zo gaaf zijn als ik de Elfstedentocht aan mijn lijstje kan toevoegen.’’

Het zou een mooi nieuw doel zijn voor Huisman voor dit seizoen. Ze wilde zich eigenlijk meer richten op de lange baan en had al haar hoop gevestigd op het NK. Maar eind oktober eindige ze in Heerenveen teleurstellend als 23e op de 1500 meter. Het vertrouwen ontbrak en ze zag af van deelname aan de 3 km. ‘’Ik schaatste echt niet goed. Tijdens de training voelde ik me al niet helemaal fit, maar ik hoopte dat het volle stadion, het mooie ijs en de spanning me boven mezelf uit zouden laten stijgen. Net als vorig jaar toen ik heel goed presteerde op het NK. Onwijs balen als dat dan niet lukt.’’

Zelfvertrouwen

Huisman hoopte zich tijdens het NK tevens te kwalificeren voor de World Cup. ‘’Dat scenario is voorbij. Maar ik geef niet op. De komende tijd bekijk ik wat er mis ging. Ik weet het nog niet. Moet ik wat gas terugnemen, klopte het technisch niet helemaal, was mijn timing niet helemaal goed? Ik moet ook werken aan mijn zelfvertrouwen, dat heeft een knauw gekregen.’’ Mariska stort zich de komende tijd weer op het marathonschaatsen. In hetzelfde weekend als het NK eindigde ze als tweede in de derde marathon van dit jaar. ‘’Het is echt niet zo dat ik diep in mijn hart het allerliefste lange baan schaats. Het is gewoon heel anders dan marathonschaatsen. Je moet je beter focussen. Je bent gericht op jezelf, op de klok en de tegenstander. Dat vind ik lastig, want ik ben snel afgeleid. Dat maakt het voor mij een enorme uitdaging’’, aldus de schaatsster. ‘’Maar marathonschaatsen is ook leuk. Als je tactisch rijdt, kan je toch winnen op een mindere dag. Het spelletje, daar geniet ik van, net als de gezelligheid. Dat wil ik ook niet missen.’’ Ze besluit: ’’Ik ga me bezinnen en hard werken zodat ik later in het seizoen beter presteer op de lange baan. Want die twee combineren, dat is voor mij het allermooiste.’’

Mariska Huisman

Mariska Huisman is een Nederlandse marathonschaatsster en langebaanschaatsster. Ze rijdt dit seizoen voor Project2018 van Johan de Wit.

Geboortedatum: 23 november 1983
Woonplaats: West/Graftdijk
Specialiteiten: 3.000m, 5.000m, Marathon & Mass Start

Persoonlijke records:

500m: 40.79 (2003)
1.000m: 1.18.96 (2003)
1.500m: 2.00.73 (2012)
3.000m: 4.12.64 (2012)
5.000m: 7.21.31 (2012)
Studie en werk: Cursus binnenhuisarchitectuur, cursus sportmassage en afgelopen zomer geslaagd als inline-skateleider.

November 2013
 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zestien − 14 =