De gezichten achter Woonstore: Mirjam & Gerjan Rentenaar

Een goedlopende zaak, drie kinderen, hobby’s en al twintig jaar samen. Dat klinkt als een heel druk, hectisch leven, maar de eigenaren van WoonStore Mirjam en Gerjan Rentenaar draaien hun handen er nauwelijks voor om. Ze hebben een strak schema, maar genieten volop van hun werk, de kinderen en elkaar. Hoe doen ze dat?

Mirjam komt uit de advocatuur. Bij WoonStore houdt zij zich bezig met juridische zaken als arbeidsovereenkomsten en contracten en de reclame en marketing.

,,We zijn allebei niet vies van hard werken en dat komt goed van pas als ondernemer. In het begin waren we fulltime met de zaak bezig. We stonden overdag op de werkvloer en na sluitingstijd deden we alles achter de schermen. Inpakken, administratie en het magazijn op orde brengen. We sliepen zo’n vier uur per nacht en dat vier jaar lang. Heftig, maar we vonden het geweldig om zelf iets van de grond af aan op te bouwen. De styling wordt vanaf dag één door Ilona gedaan en inmiddels bestaat ons team van verkoop, magazijn en styling uit zo’n 25 man. Gerjan en ik werken meer achter de schermen. We doen allebei waar we goed in zijn. In het begin onderhield ik de contacten met leveranciers, dat was geen succes. Ik ben te zakelijk, Gerjan is jovialer. Dat werkt veel beter in deze branche.

We hebben veel vaste leveranciers. Zij zijn blij met onze formule. We hebben meer dan 200 sfeervolle units waar verschillende importeurs, fabrikanten en groothandelaren hun collecties presenteren. In het begin waren we vooral een outlet, maar al snel zetten leveranciers hun nieuwe collecties bij ons. Ze kunnen de prijzen hier scherp houden doordat ze producten rechtstreeks aan de klant aanbieden. Het aanbod wisselt continu waardoor klanten hier voor elke stijl terecht kunnen.

Gerjan en ik genieten enorm van ons werk. Je zou denken dat we weleens gek worden van constant op elkaars lip zitten, maar daar zijn wij eigenlijk heel goed in. We werken graag samen en brengen onze vrije tijd ook het liefst door met het gezin. We hebben drie kinderen, Tim van 9, Floor van 6 en Sem van 4. Dat is hard werken, maar o zo leuk! We kunnen zo genieten met z’n allen. Als ondernemer ben je behoorlijk flexibel en het werk hoeft niet perse op kantoor gedaan te worden. We kunnen overal in het systeem, dus werken kan ’s avonds, in het weekend en op vakantie. Daardoor kunnen we overdag mee naar de speeltuin, het zwembad of de voetbaltraining.

Ik ben minder gaan werken sinds de jongste er is. Ik ben van vier naar drie dagen gegaan, daardoor regelt Gerjan meer op de zaak. Al ben ik er minder, we bespreken alles. Eén avond per week gaan we samen uit eten. Dan nemen we eerst de zakelijke dingen door en daarna hebben we quality-time. Als je zo’n hectisch leven hebt, moet je zorgen dat de basis goed is. Wij tweeën zijn de basis van ons gezin én de zaak, dus dat koesteren we!’’

Gerjan is econoom en werkte voorheen in de IT-branche. Hij doet de financiën van WoonStore, onderhoudt contacten met leveranciers, de website en facebook.

,,Onze overstap naar de meubelbranche was vanuit onze achtergrond niet heel logisch, maar we wilden iets neerzetten wat er nog niet was: een grote outletzaak. Ik vond het heerlijk om dat driedelig grijs uit te kunnen trekken! Het ondernemerschap bleek de perfecte keuze. We hoefden niet te wennen, hadden geen moeite met de vele uren en de verantwoordelijkheden. Het ondernemerschap zit in ons bloed en we kunnen goed samenwerken. Ik ben soms een dromer, Mirjam weet precies hoe ze mij kan motiveren om te knallen. Zij is een strakke planner en ik heb van haar geleerd om ook beter te organiseren. Sommige mensen vinden 24 uur in een dag te weinig, Mirjam ziet dat als zeeën van tijd. Dat vind ik een gave. Het klopt wel. Want we hebben het best druk met de zaak en de kids, toch heb ik nog tijd om te tennissen, voetballen en als voetbaltrainer op het veld te staan. Het ondernemerschap geeft vrijheid. Natuurlijk is het ook keihard werken en dingen opgeven. Vooral in de beginjaren stond ons sociale leven op een laag pitje. We hadden echt geen tijd om ergens naartoe te gaan. Gelukkig kwamen vrienden koffie drinken op de zaak en stonden ze altijd voor ons klaar. Zo hadden we op een zondag geen personeel. Kwamen onze vrienden helpen, achter de kassa, in het magazijn en een bankier in de horeca. We hadden een topdag. Enorm gelachen en ook nog een grote omzet! Dat zijn mooie momenten.

Niet iedereen kan als echtpaar samenwerken, wij wel. We kennen elkaars zwakkere punten, vullen elkaar aan en versterken elkaar. Dat is heel waardevol. Omdat de zaak goed loopt, kunnen wij allebei minder werken. Mirjam drie dagen en ik ben hier ook al lang niet meer zeven dagen per week. Ik ga tussen de bedrijven door lekker mee naar het voetbalveld en ik heb samen met Tim een seizoenskaart voor De kuip. Voor je het weet zijn de kinderen groot en dan wil ik wel met ze genoten hebben. We hebben een druk leven en ook op werkgebied zitten we nooit stil. We barsten van de ideeën, proberen vooruit te lopen en klanten te verrassen. Social media is een goede manier om contact te maken. Zo weten we wat klanten doen, wat ze vinden en wat ze willen. Met dit magazine doen we het andersom. Wij geven ons bloot, geven klanten een blik achter de schermen en hopen zo het echte warme WoonStore-gevoel over te brengen.’’

April 2013 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier × vijf =