‘Hoe beter de techniek, hoe meer je geniet’

Na de les druppelt een deel van de schaatsers de kantine binnen voor een warme chocomel. Normaal gaan ze meestal direct naar huis of schaatsen nog wat extra rondjes, maar voor een interview komen ze even zitten. Het kenmerkt deze gevorderde lesgroep op de dinsdagmorgen. Ze komen niet zozeer voor de gezelligheid of het nazitten, maar vooral voor de sport en het plezier op het ijs.

De schaatsers op de dinsdagochtend schaatsen al jaren. Ze zijn als kind begonnen op boerenslootjes en hebben het zichzelf aangeleerd. Ondanks de vastgeroeste technieken en dat de meeste leerlingen op leeftijd zijn, willen ze hun tijden en technieken verbeteren. Daar wordt tijdens de training bij Peter Jongejans aan gewerkt. ,,Al schaats ik al zo lang, ik kan altijd nog verbeteren’’, meent Monique Neles (54). ,,Schaatsen is heerlijk. Het is een geweldige manier om te ontspannen en te genieten. Vooral straks op natuurijs met van die fantastische vergezichten.’’

,,Hoe beter de techniek, hoe meer je geniet’’, vult Gerard Altman (64) aan. ,,In het begin van het seizoen val je snel terug op oude technieken, daar werk je aan tijdens de training. Peter is een goede drijfveer. Hij daagt ons uit, laat ons vaak net wat meer doen dan we kunnen. Zo ga ik toch vooruit. Dat moet ook wel want tijdens de buffelavonden met 60 tot oplopend 150 ronden, probeer ik altijd mijn tijden te verbeteren. En straks op natuurijs wil ik natuurlijk ook weer beslagen ten ijs komen.’’

Grappenmaker

Gerard is één van de snelste van de groep en tevens de grootste grappenmaker. ,,De rolstoelgroep is naast de baan hoor’’, grapt hij tegen de één, terwijl hij de ander plaagt omdat hij met zijn elektrische fiets naar de ijsbaan komt. ,,Dat kan toch niet’’, grapt hij. ,,De sfeer is heel goed’’, lacht Piet Baardse (67). ,,We werken hard, zijn allemaal behoorlijk fanatiek. Maar tijd voor een grapje is er altijd.’’ Er wordt fanatiek geschaatst en gelachen, maar ook lief en leed wordt soms gedeeld. Monique Neles voelt zich gesteund door haar groepje. ,,Ik heb een moeilijke tijd achter de rug en twijfelde of ik dit seizoen het ijs op zou gaan. Ik ben blij dat ik het gedaan heb. Het is een fijne afleiding en een leuke groep. Ik kan hier mijn verhaal kwijt, mensen zijn geïnteresseerd. Dat doet me goed.’’

Schaatsgroep

Les op: dinsdagochtend 9.15 uur.

Les bij: Duosport

Les van: Peter Jongejans

November 2013 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

16 − 2 =