Tim Kieftenburg geeft nooit op

Tim Kieftenburg (18) uit Hoorn is niet snel tevreden. Hij won in december het Gewestelijk kampioenschap junioren A op de 1500 en 3000 meter en had daarna een succesvol trainingskamp in Erfurt. Maar een specialiteit van zichzelf noemen, dat is lastig. ‘Overal is verbetering mogelijk.’

Afgelopen zomer heeft Tim Kieftenburg keihard getraind. Op de skeelers en de fiets, sprinten, springen en krachttraining. Allemaal om dit seizoen beter te presteren op het ijs. Om zijn doelen te halen, zoals de top 4 op de 1000m, top 5 bij de 1500m, een tijd onder de 38. neerzetten op de 500m en onder de 4. op de 3000m. ‘’Ik zit ertegenaan, dus het moet allebei gaan lukken’’, zegt Tim enthousiast. ‘’De omstandigheden zijn goed. Ik heb in de zomer een goede basis gelegd, we hebben een top trainingskamp gehad in Erfurt en ons team is vernieuwd. Er zijn sterke jongens bijgekomen. Ik ben niet de snelste, maar we helpen elkaar naar een hoger niveau.’’

Dieper zitten
Tim draait een goed seizoen. Helemaal tevreden is hij nog niet. ‘’Natuurlijk ben ik blij dat het zo lekker loopt. Maar er is nog veel te verbeteren. De start bij de 500m gaat vaak fout. Ik maak een misser bij de eerste stap waardoor ik er niet lekker inkom. En in de bochten kan ik nog meer mijn schouder indraaien en natuurlijk dieper zitten, dat kan altijd.’’

Tegenslagen
Hoe kritisch Tim ook is, zo enthousiast is hij ook als het over sport gaat. Niet alleen over schaatsen, Tim skeelert ook fanatiek, zat vroeger op judo, voetbal en zwemmen. Maar schaatsen is toch wel het mooiste.
‘’De 1500m vind ik het leukst om te doen. Na twee rondes ben je helemaal dood en dan moet je nog een rondje. Als dat dan lukt, geeft dat een extra goed gevoel’’, lacht hij. ‘’Het is natuurlijk ook een mentaal spel. Meestal ben ik mentaal wel sterk, soms wat minder. Dan ben ik negatief, waardoor het alleen maar slechter gaat. Het is de uitdaging om ook op mindere momenten, zoals wanneer je verzuurd, positief te blijven. Niet te denken dat je nog een hele ronde moet, maar dat je nog maar een rondje hoeft. Als ik positief ben, haal ik het beste uit mezelf. Dat merk ik niet alleen op de ijsbaan, ook daarnaast. Ik geef nooit op, heb geleerd met tegenslagen om te gaan. Dat is waardevol.’’

Tim Kieftenburg

Specialiteiten: 1500m en 1000m.
Traint sinds 2012 Schaatsteam Loon salarissoftware
Studie: Eerstejaars HvA Fysiotherapie

Persoonlijke records
500m: 38,15 (2013)
100m: 1.14,57 (2014)
1500m: 1.54,31 (2013)
3000m: 4.00,53 (2013)
5000m: 7.13,83 (2013)

Januari 2014

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zestien + negen =