‘Moeder zijn is nog mooier dan schaatsen’

Ze is nog wekelijks te vinden op het ijs in De Westfries, maar geen wedstrijden meer voor Marja Vis (36) uit Schellinkhout. In 2010 zette de Nederlands Kampioene op de 3000 en 5000 meter een punt achter haar schaatscarrière. Een comeback ambieert ze niet, maar het ijs blijft kriebelen.


Als je Marja voorbij ziet sjezen op het ijs, zie je nog steeds een topsporter. Zo voelt ze het zelf niet. ,,Het gaat aardig. Maar dat gevoel in topvorm te zijn, het machtige gevoel dat je de hele wereld aankan, dan krijg ik nooit meer. Logisch natuurlijk. Want ik sport nog veel, maar de tijd van afzien, de beste willen zijn, alles geven voor de sport en altijd goed willen presteren is voorbij.’’

Overtraind

Marja nam in 2010 afscheid van de topsport. Haar doel was om zich dat jaar weer te kwalificeren voor de Olympische Spelen, maar dat mislukte. Ze raakte overtraind nadat ze na een val en een hersenschudding in 2007 terug wilde komen aan de top. ,,Ik had te gek gedaan, te hard getraind. Ik was 33 en dan weet je dat het ophoudt. Ik was zo ver van de top af, dan lukt het niet meer op terug te komen’’, vertelt ze. ,,Ik hoopte mijn carrière goed af te sluiten. Balen dat dat niet is gelukt. Het was best lastig om dat een plekje te geven, aan de andere kant kijk ik wel met onwijs veel plezier op alles terug.’’
Het zwarte gat heeft Marja niet meegemaakt. Ze kon direct na haar afscheid aan de slag in de buitendienst bij haar sponsor Holland Pharma en ze geeft daarnaast een paar uur les op Manege Vis. ,,Ik had zo’n mazzel met die baan. Na de havo heb ik niet verder geleerd, ik stortte mij volledig op de sport. Dan is het daarna best lastig om een nieuwe uitdaging en carrière te vinden. Het werk was in het begin wennen, maar mijn baas gaf me alle kans om erin te groeien. In 2011 is ons zoontje Senna geboren. Ik geniet zo van hem, dat ik het ijs helemaal niet mis. Ik kijk met heel veel plezier terug op mijn carrière, had het voor geen goud willen missen. Schaatsen is ook echt super mooi, maar moeder zijn eigenlijk nog veel mooier.’’

Marathon

Vis blijft volgt de sport wel, ze geeft clinics en heeft samen met Manon Dol het Bewust Winkelen Schaatsteam van Holland Pharma opgericht. Het ijs kriebelt bij vlagen. ,,Soms denk ik eraan om te gaan marathonschaatsen. Maar ik weet dat als ik iets doe, dat ik er vol voor ga. Dat betekent keihard trainen, genieten maar ook kapot gaan op het ijs en veel van huis zijn. Daar heb ik nu geen tijd voor. Ik wil geen moeder zijn die er nooit is. Maar soms kriebelt het. Dus wie weet. Misschien ooit.’’

Marja Vis (15 januari 1977)
Marja Vis is Nederlands kampioen op de 3 km (2000), 5 km (2000), Allround (2002).
In 2002 werd ze ook 6e bij het EK (2002), 9e bij WK Allround (2002), 13e Olympische Spelen Salt Lake City 5000 en 2e World Cup Inzell (2002).
In 2003 6e EK, 10e WK Allround 2003. In 2007 behaalde ze brons bij het NK Allround, werd ze 6e bij het EK Allround, 10e bij het 10e WK Allround, 6e op de 5 km en 7e op de 1500 meter.

November 2013

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 × 4 =