K-1 legendes Hoost en Aerts vechten in Japan

Twee K-1 legendes nemen het morgen tegen elkaar op voor de WKO zwaargewicht titel in Osaka, Japan. Ernesto Hoost (49) en Peter Aerts (44) staan voor de zesde keer samen in de ring. ,,Het wordt zeker geen demonstratie of sparwedstrijd’’, verzekert Hoost.

Viervoudige K1-winnaar Hoost uit Hoorn is er klaar voor. Hij voelt zich goed en heeft de afgelopen maanden hard getraind om fit de ring in te stappen. Het is de zesde keer dat hij het opneemt tegen Aerts. Hij won drie keer, waarvan de laatste in 2006. Dat jaar nam hij afscheid van de sport, om afgelopen maart in Japan zijn comeback te maken. Hij won op punten van de Amerikaan Thomas Stanley.
,,Dat moment in de ring was fantastisch. Ik ben weer thuis, dat gevoel had ik echt. Sommige mensen zeggen dat ik gek ben geworden. Maar door de voorbereiding en die wedstrijd besef ik wat ik gemist heb.’’
Dat is niet de enige motivatie om weer de ring in te stappen. ,,Na mijn afscheid, had ik weinig behoefte aan een comeback. Dat is veranderd doordat ik onlangs ben gescheiden. Op zo’n moment ga je alles toch herstructureren. Je kijkt anders naar de toekomst, naar doelen, dromen en manieren om geld te verdienen. Vechten is het leukste dat ik ooit gedaan heb. Het is mooi als ik daarmee nog wat geld kan verdienen.’’

Niet bang
Hoost is niet van plan tot in lengte van dagen te vechten. Hij wil nog een aantal keer de ring in, afhankelijk van de uitkomst morgen. ,,Ga ik kansloos tegen de grond, dan houdt het op. Maar daar ben ik absoluut niet bang voor. Het is nooit makkelijk tegen Aerts, maar ik neem het graag tegen hem op.’’
Al is Hoost niet gespannen, spannend wordt het wel. De Hoornaar is er acht jaar tussenuit geweest, terwijl zijn tegenstander nog regelmatig wedstrijden vecht. ,,Ja, hij heeft meer ritme, maar daardoor zijn blessures ook doorontwikkeld. Dat kan in mijn voordeel werken. Hij heeft snel last van zijn schenen. Als ik zijn lowkicks goed blok, kan hij last krijgen. Maar ik richt me vooral op mijn eigen sterke punten. Ik voel me goed, ik heb vertrouwen.’’

Gevoelig
Hoost heeft de afgelopen 2,5 maand getraind voor deze wedstrijd. Hij heeft een betere voorbereiding gehad dan afgelopen maart. Hij was toen minder fit, maar zijn tegenstander was ook van een ander formaat. ,,Ik heb zwaar getraind, mijn conditie is beter en ik ben lichter. Er was toen kritiek over mijn gewicht, dat heb ik me aangetrokken. Het lag gevoelig. Het irriteerde me ook. Ik gaf mezelf letterlijk bloot en zat niet te wachten op kritiek. Aan de andere kant besef ik dat mensen zien wat ze zien en daarop reageren. Daarom heb ik beloofd dat ik er bij mijn volgende wedstrijd beter uit zou zien.’’

Dat is gelukt. Hoost ziet er fit uit, is conditioneel goed en gretig tijdens de trainingen. Hij spart en traint bij Ton Vriend van Sokudo Gym in Hoorn. Ondanks dat daar weinig vechters van zijn gewicht zijn, noch met zijn achtergrond, krijgt hij daar voldoende uitdaging. ,,Hier is niemand zoals Aerts, maar ook lichtere jongens kunnen veel druk zetten. Ik heb het mezelf wel moeilijker gemaakt door vermoeid aan het sparren te beginnen. Daardoor kon ik toch de druk voelen, zoals Aerts die kan zetten.’’

Senioren circuit
Deelname aan het event ‘Clash of the Legends’ voelt wel dubbel voor de viervoudig K-1 kampioen. Hoost had plannen om zelf een senioren circuit op te zetten. Om oudere vechters tegen elkaar te laten vechten, afgewisseld met jonge talenten.
,,Ik ben met mijn businessplan bij twee tv-stations in Japan geweest, maar er was geen interesse. Alleen kon ik het niet financieren, dus ik kon er niet verder mee. Jammer. Toen ik niet lang daarna voor deze wedstrijd werd gevraagd, wilde er niks mee te maken hebben. Dit was mijn idee, waar anderen mee aan de haal gingen. Aan de andere kant was het financieel aantrekkelijk, dus besloot ik mee te doen. Misschien kan ik straks toch iets betekenen in de organisatie. En anders in elk geval nog een paar mooie wedstrijden neerzetten.’’

NHD oktober 2014

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijf × vijf =