‘Skatehockey is totaal onbekend’

Lichtelijk gespannen begeef ik mij richting de Oranjehal in Spanbroek voor een les skatehockey bij de Bitin Barracudas. Nog nooit gehockeyd, met nauwelijks skate-ervaring en gebrek aan spelinzicht, lijkt deze sport mij lastig. Ondanks mijn gebrek aan talent, is het een hele leuke en komische ervaring. 

Bij een training skatehockey hoort een hele uitrusting. Ik krijg beschermers voor hoofd, borst, ellebogen en benen. De mannen en één vrouw staan al klaar op de baan in de Oranjehal in Spanbroek. De bal vliegt van de ene kant van de zaal naar de andere, de deelnemers skaten er lustig op los. Beelden van ijshockey met body-checks waarbij het bloed alle klanten opspat en spelers tegen plexiglas ramen knallen doemen voor mij op, maar bij skate hockey gaat het er minder hard aan toe. Bij de jeugd zijn body-checks verboden en ook bij senioren zijn de confrontaties niet zo fel.

De les van Jeroen Klappe uit Wognum begint met rondjes skaten als warming up. Daarna gaat Klappe op doel en proberen de spelers één voor één vanaf de cirkel te scoren. Een onmogelijke opgave voor iemand die in een ver verleden eens heeft geskate en niet kan hockeyen. Maar ik waag het erop. De ballen gaan richting het doel en ook het aanspelen van de bal richting een speler bij een pion gaat redelijk. Alleen tijdens het spelletje blijkt wel hoe moeilijk deze sport is.

,,Zonder enige ervaring is het lastig om mee te komen in het tempo. Skate je vaker, dan is het nog moeilijk om dit tegelijkertijd te doen met een stick en een bal’’, vertelt Klappe. ,,Maar het is zeker niet onmogelijk. We maken voor nieuwelingen een persoonlijk plan zodat iedereen het kan leren. De uitrusting mogen mensen een tijd lenen zodat ze eerst weten of deze sport iets voor ze is. Op die manier willen we de drempel laag houden.’’

De Bitin Barracudas bestaat zo’n twintig jaar. Spanbroek is naast Amsterdam de enige plek in Noord-Holland waar skatehockey wordt gespeeld. Er wordt gesport in een soort gymzaal, dat is vrij uniek voor deze sport. Er wordt meestal buiten gespeeld. De club telde eens zeventig leden, tegenwoordig zijn er nog maar tien senioren en 12 jeugdleden. Klappe wijt dit aan het feit dat de sport onbekend is en wordt geassocieerd met ijshockey. ,,Mensen zijn bang dat dit agressief is, vergelijkbaar met ijshockey. Ik denk dat ouders hun kinderen daarom liever naar voetbal of tennis brengen. Dat beeld is onterecht, er gebeurt eigenlijk nooit iets. Zeker bij de jeugd zijn confrontaties niet toegestaan en bij senioren gaat het er ook veel minder hard aan toe. Je mag elkaar wel raken, maar de enorme clashes die je op het ijs ziet komen hier niet voor.’’ Hij gaat verder: ,,Daar komt bij dat veel mensen niet weten dat wij er zijn en ook niet weten wat we hier doen. We hebben zelf al onze vrienden al meegenomen en mensen laten kennis maken. Maar het zou leuk zijn als er weer wat nieuwe gezichten komen. Zeker omdat het een geweldige sport is. Bovendien is het een betaalbaar alternatief voor ijshockey.’’

Skatehockey is echt een passie voor Klappe. Hij is keeper van het team, traint jeugd en senioren en probeert meer bekendheid te geven aan de sport door clinics en evenementen te organiseren. Ook de andere spelers zijn enthousiast over hun sport. Jeanine Langereder uit Benningbroek is het enige vrouwelijke lid van de vereniging. Zij speelt met de mannen mee in de competitie. Geen probleem want skatehockeyteams zijn gemengd. ,,Tijdens een gabberweek zes jaar geleden deed ik een keer mee en ik vond het meteen hartstikke leuk’’, vertelt ze. ,,Het gaat snel en het is een uitdagende sport. Het is weer eens wat anders dan hockey, turnen of voetbal. Het geeft een kick om de bal van de tegenstander af te pakken en met de juiste techniek en tactiek te winnen. Het is een gezellig team en de trainingen een lekkere uitlaatklep.’’

Streethockeyteams bestaan uit vijf spelers. Tijdens de training nemen de leden het tegen elkaar op in een wedstrijdje. Vaart maken, draaien en keren op skates, op de bal en de tegenstanders letten, overzicht houden en scoren: blijkt een moeilijke opgave. Maar wel levert wel hele leuke, komische en gezellige taferelen op.

Skatehockey

Skatehockey vindt zijn oorsprong begin jaren tachtig toen rollerskating populair. Er werden regelmatig rollerdisco’s gehouden en tochten georganiseerd. Op meerdere plaatsen in Nederland werd in groepjes met een tennisbal en ijshockeystick een vorm van inlinehockey gespeeld. Skaters uit Amsterdam kwamen erachter dat deze vorm van hockey ook in Rotterdam werd gespeeld en zo ontstonden de eerste wedstrijden.

Eind jaren tachtig speelden er zo’n zes teams in Nederland en werd de sport ondergebracht bij de NCS: de Nederlandse Cultuur en Sportbond. Vandaar uit is streethockey/skatehockey populairder geworden en kunnen teams meespelen in een landelijke competitie. Bij vereniging Bitin Barracudas in Spanbroek wordt er elke woensdag getraind en op maandag spelen liefhebbers een wedstrijd.

Maart 2012

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

16 − vier =