Topmodel in de dop

Lois Kruiswegt heeft er op haar twaalfde al een aantal business trips op zitten. Voor haar modellenwerk reisde ze af naar Londen, Praag, Antwerpen en Brussel. Ze doet fotoshoots en modeshows voor kledingmerken, winkels en stylistes. Met haar prachtige ogen, mooie bos haar, stralende lach en uitstraling, is ze een topmodel in de dop.

Lois woont samen met haar ouders en broer in een sfeervol Amsterdams appartement. Lois zit wat verlegen op de bank, terwijl haar ouders vol trots vertellen over het werk van hun dochter. Pas als moeder Esmeralda een enorme mand vol foto’s, boekjes, folders, posters en banners met prachtige beelden van haar dochter tevoorschijn haalt, komen ook bij Lois de verhalen. Ze vertelt over haar eerste shoot, die geweldige trip naar London, een modeshow met BN-ers, de vele gezellige treinreisjes met haar moeder en haar zenuwen voor de fotosessie samen met Kim Feenstra. ,,Ik ben eigenlijk nooit zenuwachtig, alleen met Kim vond ik heel spannend. Niet voor de foto’s, maar om met haar samen te werken. Ze was heel lief’’, vertelt Lois. ,,Het is altijd leuk op een set. Ik geniet van het tutten. Dat gefrunnik aan mijn haar, met make-up, in de mooiste kleren en veel aandacht. Daar krijg ik nooit genoeg van. Al zijn we de hele dag bezig, ik vind het jammer als we klaar zijn met werken.’’

Lois doet vanaf haar zesde modellenwerk. Ze is het gezicht van vele kledingmerken, van een aantal merken het vaste gezicht en ze prijkt in allerlei folders, brochures en magazines. In de mand in de huiskamer worden alle opnames bewaard. Foto’s van een kleine Lois in schattige outfits, met stoere indianenlook, prachtige close-ups, in feestkleding, chillend met andere kinderen en zelfverzekerd op de catwalk. ,,Als je dit zo ziet, geloof je het niet maar Lois was vroeger verschrikkelijk verlegen’’, vertelt Esmeralda. ,,Al toen ze een baby was zeiden mensen dat ik haar in moest laten schrijven bij een bureau. Ik was bang dat ze niet durfde en het niet leuk zou vinden. Toen ze zes was werden we op straat benaderd door Minpi. Zij wilden haar graag hebben voor een shoot. Die mensen waren zo aardig, dat ik het een keer wilde proberen. Lois vond het geweldig. Die verlegenheid verdween totaal voor de camera. Het maakt haar niet uit of er tien of twintig man omheen staat en ook tijdens een modeshow voor 800 man loopt ze alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Ze geniet ervan en dat zie je.’’

Door haar werk komt het jonge model op de mooiste locaties. Ze heeft opdrachten op het strand, in een oude kolenmijn, prachtige woningen in binnen en buitenland. In Londen werd er gefotografeerd op een gigantisch landgoed met een eigen treinrails, speeltuin, allerlei dieren zoals struisvogels, kangoeroes en lama’s. ,,We kijken vaak onze ogen uit’’, zegt Esmeralda enthousiast. ,,Het is niet normaal hoe mooi sommige locaties zijn. Ik ga altijd mee en als de klus verder weg is, rijdt John ons er vaak naartoe. We maken er dan een gezellig uitje van. Zeker als we naar België gaan, nemen we een hotelletje, gaan lekker eten en zoeken we familie op. Als John niet mee kan door zijn werk, gaan we met de trein. Spelletjes en boekjes mee en we vermaken ons prima.’’

Voor Lois zijn die buitenlandse tripjes één van de vele hoogtepunten. ,,Het is leuk om zoveel te zien en mee te maken. Praag was heel gaaf en in Londen met al die dieren, zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Dat maakt dit werk extra leuk.’’ Op het moment heeft Lois minder tijd voor haar werk. Op de lagere school heeft ze een klas overgeslagen en kon ze makkelijker vrij nemen voor klussen. Ze zit nu in de brugklas van het havo/vwo en is druk met toetsen en huiswerk. ,,Dat vind ik jammer, maar school is nu belangrijker. In de weekenden en vakanties maak ik tijd voor opdrachten. Dat betekent soms dat ik niet naar een verjaardag of een feestje kan, maar dat maakt me niet uit. Want ik vind het zo leuk, ik wil hier mijn beroep van maken. Ik droom ervan om professioneel model of mannequin te zijn. Dat lijkt me geweldig!’’

Facts

Naam: Lois Kruiswegt. Leeftijd: 12 jaar. Werkt voor: Max Models en Moeder Anne. Geld: Van het geld dat ik verdien mag ik altijd wat kopen, maar het meeste gaat naar de bank. Ik spaar voor een Mini!! Die vind ik helemaal te gek. Ik ga al gillen als ik er eentje op straat zie rijden. Hobby’s: Streetdance. Lievelingseten: Andijvie stamppot. Mooiste film: Step-up. Leukste boek: Superpuber. Wat vind ik stom: Niets. Favoriete model: Tyra Banks. Toekomstdroom: Bekender worden dan Doutzen Kroes. Bijzonder feitje: Het maakt me niet uit hoeveel mensen bij een fotoshoot naar me kijken, alleen mijn ouders mogen niet kijken. Die staan vaak ergens om de hoek. Ik weet niet waarom, maar ik kan er niet tegen als zij meekijken.

Januari 2013 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

20 − een =