Vrolijk door swingende Zumba-rage

De Zumba-rage is nog lang niet voorbij. Overal in West-Friesland worden de heupen losgegooid op opzwepende Latijns-Amerikaanse klanken. ,,Lekker bewegen, nergens aan denken. Ik ga hier altijd met een lach vandaan’’, aldus de 55 jarige Wiek Luza uit Hoogkarspel.

Docent Margiet Veldhuisen geeft sinds twee jaar les in Zumba Fun in Sporthal ‘Om de Noord’ in Hoogkarspel. In drie kwartier wisselen swingende Latijns-Amerikaanse klanken en rock & roll elkaar af. Zodra de aanstekende muziek begint, kunnen de aanwezige 25 vrouwen niet stil blijven staan. Heupen draaien in het rond. Dat gaat niet bij iedereen even soepel, maar dat maakt voor Veldhuisen niet uit. Haar les heet Zumba Fun en vooral dat laatste is waar het om draait.

,,Alles mag, niks moet bij Zumba. Dat maakt deze sport leuk voor iedereen. De één springt heel fanatiek in het rond, de ander doet het wat rustiger aan. Het belangrijkste is dat iedereen lol heeft. Dat cursisten lekker bewegen en dat ik hier lachende gezichten tegenover me zie.’’

De docent haalt alles uit de kast om dat te bereiken. Enthousiast doet ze de pasjes mee en laat zien hoe het lichaam losgegooid kan worden. Heupbewegingen, sfinx armen, dribbels, fitnessachtige bewegingen en een soort rock& roll passen volgen elkaar in hoog tempo op. De combinaties zijn eenvoudig, waardoor iedereen makkelijk mee kan doen. Zumba is voor zowel mannen als vrouwen, maar in Hoogkarspel heeft zich de afgelopen twee jaar slechts één man zich laten zien.

,,Jammer, want ook voor mannen is het een fijne workout. De lessen zijn voor zowel beginners als gevorderden’’, legt Veldhuisen uit. ,,Vandaar dat ik de combinaties simpel houd. Toch is er ook voor meer ervaren dansers voldoende uitdaging. Zij kunnen alle bewegingen wat fanatieker doen: hoger, sneller, armbewegingen bij de passen maken of er extra dribbels ingooien.’’

Met veel danservaring biedt Zumba voor mij geen echte uitdaging, maar leuk is het wel. Aan die extra dribbels doe ik dan ook vrolijk mee. Na een kwartier heb ik al zoveel gesprongen dat mijn kuiten in een soort kramp lijken te schieten. Gelukkig is het dan tijd voor de heupen, daar heb ik minder moeite mee.

Rozanne van Berkel (40) moest in het begin wel wennen aan de sensuele heupbewegingen. ,,Mijn heupen zaten erg vast’’, vertelt ze lachend. ,,Maar ook in mijn hoofd vond ik het lastig om alles los te gooien. Dat was toch een drempeltje. Inmiddels ben ik daar overheen. Ik kan me helemaal laten gaan bij Zumba.’’

Rozanne heeft sinds twee jaar les bij Veldhuisen. Vroeger dansten de twee samen in een formatieteam rock & roll. De fysieke inspanning, gecombineerd met het plezier en de opzwepende muziek, is wat haar zo aanspreekt aan Zumba. Tijdens het Rock & Rollen was ze fanatiek, wilde ze goed presteren tijdens wedstrijden, nu draait het vooral om lekker bewegen.

,,De tijd van wedstrijden heb ik wel gehad. Ik wil natuurlijk nog wel zweten en intensief bezig zijn, maar ben niet meer zo prestatiegericht. Daarom is Zumba voor mij ideaal. Het is intensief en na afloop heb ik een voldaan en lekker gevoel.’’

Wiek Luza heeft de hele les een grijns op haar gezicht. Na afloop stapt ze de zaal uit met een grote glimlach om haar mond. Ze heeft eigenlijk een ‘pesthekel’ aan sport, maar van Zumba wordt ze altijd vrolijk.

,,Ik heb van alles geprobeerd, van fitness tot zwemmen en pilates. Niks vond ik leuk. Het is allemaal zo serieus, daar houd ik niet van. Bij Zumba hangt een heerlijk sfeertje. Alleen van de muziek word ik al vrolijk. Het maakt niet uit of je links of rechts springt, het is allebei goed. Ik schut hier alles van me af. Het is voor mij een heerlijke uitlaatklep. ‘’

Wiek begon anderhalf jaar geleden bij Zumba Fun, daarvoor had ze les bij sportschool Frits van der Werff in Hoorn. Sportschool ‘Om de Noord’ is bij haar om de hoek, dus een ideale locatie om eens per week te sporten. ,,Het bevalt me hier goed. Margriet is een schat en de lessen zijn technisch goed. Het is geen hechte groep. Na de les gaat iedereen meteen weer weg. Dat vind ik niet erg. Ik kom hier niet voor sociale contacten, maar om lekker te bewegen.

Zumba

Zumba werd in 2007 bekend in Amerika en is sinds 2009 dé fitnesshype in Nederland. Zumba, dat snel bewegen en plezier maken betekent, is een combinatie van fitness- en dansbewegingen op swingende latinmuziek. Snelle en langzamere ritmes wisselen elkaar af. Salsa, flamenco en merengue: het komt allemaal voorbij.

Door de opzet van de workout wordt het hele lichaam getraind, de intervaltraining zorgt voor een verbranding van de calorieën. Zumba kent geen moeilijke choreografie waardoor het geschikt is voor iedereen die van lekker swingen houdt.

In alle plaatsen in West-Friesland worden Zumba-lessen aangeboden. Margriet van Veldhuisen geeft op dinsdag en woensdagavond les in Sporthal ‘Om de Noord’ en woensdagochtend in ‘De Sluis’ in Hoogkarspel.

Meer info www.zumbafun.nl

oktober 2011

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twee × drie =